Miksi valita Jukolux?

tuotteidemme visio

Kaikki tuotteemme on suunniteltu käyttäjälähtöisesti. Tavoitteemme on kehittää tuotteita, jotka ylittävät asiakkaidemme odotukset. Jokainen toimiala, jokainen kohde ja jokainen asiakas on yksilöllinen; omine haasteineen, tarpeineen ja tavoitteineen. Me ratkaisemme yhdessä haasteet, löydämme tarpeet täyttävän ratkaisun ja pääsemme yhdessä tavoitteeseen; tarjoten parempia, tehokkaampia ja kestävämpiä ratkaisuja.

Fokuksemme on turvallisuutesi räjähdysvaarallisissa tiloissa

YLEISIä HUOMIOITA

Vuosituhannen alussa, pitkälti heikkolaatuisten tuotteiden takia, LED -valaisimien maine oli varsin huono. Usein halpatuottomaista tuodut, erittäin kilpailukykyisen hintaiset tuotteet eivät kestäneetkään Suomen olosuhteissa vaaditusti. Tämä kylvi epäluuloa ostajien ja asiakkaiden mieleen, mutta onneksi nykypäiväiset ja laadukkaat LED -valaisimet ovat saaneet ostajakunnan jo vaatimaan LED -valaisimien käyttöä.

Väittäisimme, että LED -valaisimien suurimmat myyntiargumentit ovat aina olleet helppous ja pitkäikäisyys. Hinta-argumentit ovat aina kaupanteossa läsnä ja LED -valaisimetkaan eivät tältä osin normaalista poikkea. Kun operoimme EX -luokitelluissa ympäristöissä, korostuu mielestämme pitkäikäisyys, huoltovapaus ja luotettavuus omaan arvoonsa. Tuotteen hinnan tulisi kuitenkin olla maltillinen. Miten tämä kokonaisuus voidaan saavuttaa?

Jo pelkästään tuotesertifioinnin takia hieman hitaammin muihin teollisuuden aloihin reagoivat EX -ympäristöt, ovat myös siirtyneet LED -valaisimien käyttöön. Mitä EX -ympäristöihin suunnitelluissa LED -valaisimissa tulisi tarkemmin tutkia?

Aivan ensimmäiseksi tulee tarkastaa jo aikaisemmin mainitsemamme tuotteen ATEX -luokitus tai ATEX -koodi. Onko tuotetta edes sertifioitu? Soveltuuko kyseinen laite edes käytettäväksi vaadittuun ympäristöön? Mikäli soveltuu, miten se on rakennettu? Jos kyseessä on Ex d -suojattu kotelorakenne, onko kytkentätila myös Ex d -rakennetta vai onko asennusta helpotettu esimerkiksi Ex e -rakenteella? Onko LED -teknologian tuottama valoteho huomioitu ja valaisimen tuottama optinen säteily rajoitettu?

VALONTUOTTO JA EX OP IS

LED -teknologian mukana on tullut myös uusia haasteita, kun mietitään valaistusta EX -ympäristöissä. ”Vanhan teknologian valaisimien” valontuoton tehokkuus on pysynyt lähes vakiona monta vuotta. Kuitenkin LED -teknologialla pystytään valonlähteen tehokkuutta parantamaan lähes joka vuosi. Tämä luo omalta osaltaan uniikin riskitekijän EX -ympäristöihin. On äärimmäisen tärkeää tarkastaa onko valaisin varustettu ”Ex op is” -merkinnällä. Tämä merkintä yksinkertaisesti tarkoittaa sitä, että valonlähteen optinen säteily on huomioitu valaisimen valmistuksessa ja sertifioinnissa.

 

Miksi tämä sitten on tärkeää? Jos kuvitellaan teollisuuskohteita ympäristöinä, ensimmäisenä ei välttämättä tule mieleen puhtaus. Valaisimet ovat usein likaisia. Mikäli valaisimien pinnassa on likakertymä ja valaisimessa ei ole huomioitu optisen säteilyn aiheuttavaa uhkaa, voi pintaan kertynyt lika syttyä palamaan.

 

Yksinkertaisin esimerkki tästä on suurennuslasi ja aurinko. Mikäli auringon sädettä kohdennetaan suurennuslasin lävitse, voi tästä syntyvä optinen säteily sytyttää kohteen. Samankaltainen tapahtumaketju voi myös syntyä tehokkailla LED -valaisimilla ja niistä aiheutuvalla optisella säteilyllä. Säteilyn voimakkuus voi sytyttää räjähdysherkän pöly- tai kaasuseoksen.

 

Olisikin ensisijaisen tärkeää, että valaisimia valittaessa ja valotehoa tutkiessa, varmistettaisiin myös se, että valaisimen optinen säteily on huomioitu tuotteen suunnittelussa.

Jukolux Oy:n ATEX -valaisin JUKO LX ottaa huomioon optisen säteilyn merkityksen. Erittäin varmat ja tehokkaat High Power LEDit takaavat pitkän käyttöiän ja suuren valomäärän. ATEX tuntemuksen ja optisen suunnittelun tuloksena on syntynyt omat uniikit LED -optiikat, yhteistyössä alan johtavan tekijän LEDilin kanssa.

ATEX KOTELOIDEN ISKUTESTIT

Kun ATEX -sähkölaitteita sertifioidaan, tulee niiden kotelorakenteet perusstandardin 60079-0 mukaisesti testata iskukestävyyden osalta. Iskutestit tehdään pudottamalla 1kg:n painoinen kuula kotelon mahdollisimman epäedulliseen kohtaan. Isku ei saa aiheuttaa kotelolle minkäänlaista muutosta. Eli kotelon tulee kestää tehty isku. Iskun voima määräytyy käyttötarkoituksen mukaisesti ja tuote voidaan testata joko korkean tai matalan iskuvoiman mukaisesti. Laiteryhmä II valaisimet, valoa läpäisevää osaa lukuunottamatta, testataan joko 4J tai 7J voimalla.


Miksi tähän tulee sitten kiinnittää huomiota? Mikäli valaisin on testattu matalan iskuvoiman mukaisesti, se tulee asentaa huomioiden matalan iskuvoiman luomat lisävaatimukset. Usein tätä ilmaistaan sertifikaatin käyttöehdoilla; ”Tuote tulee asentaa siten, että se suojataan ulkopuolisilta mekaanisilta iskuilta”.


Erityisen mielenkiintoisen tästä tekee se, että mikäli valaisin on testattu korkean iskutestin mukaisesti (eli 7J), mutta sen mukana ei toimiteta esimerkiksi kaapeliläpivientejä ja asiakas tietämättömyyttään asentaa valaisimeen matalan iskutestin mukaisen kaapeliläpiviennin (4J), tuote tulee asentaa kuten sen heikoin komponentti määrää, eli siten, että se suojataan ulkopuolisilta mekaanisilta iskuilta.


Tästä syystä Jukolux Oy:n valaisimet toimitetaan aina soveltuvien kaapeliläpivientien ja sulkutulppien kanssa.