LED -teknologian mukana on tullut myös uusia haasteita, kun mietitään valaistusta EX -ympäristöissä. ”Vanhan teknologian valaisimien” valontuoton tehokkuus on pysynyt lähes vakiona monta vuotta. Kuitenkin LED -teknologialla pystytään valonlähteen tehokkuutta parantamaan lähes joka vuosi. Tämä luo omalta osaltaan uniikin riskitekijän EX -ympäristöihin. On äärimmäisen tärkeää tarkastaa onko valaisin varustettu ”Ex op is” -merkinnällä. Tämä merkintä yksinkertaisesti tarkoittaa sitä, että valonlähteen optinen säteily on huomioitu valaisimen valmistuksessa ja sertifioinnissa.
Miksi tämä sitten on tärkeää? Jos kuvitellaan teollisuuskohteita ympäristöinä, ensimmäisenä ei välttämättä tule mieleen puhtaus. Valaisimet ovat usein likaisia. Mikäli valaisimien pinnassa on likakertymä ja valaisimessa ei ole huomioitu optisen säteilyn aiheuttavaa uhkaa, voi pintaan kertynyt lika syttyä palamaan.
Yksinkertaisin esimerkki tästä on suurennuslasi ja aurinko. Mikäli auringon sädettä kohdennetaan suurennuslasin lävitse, voi tästä syntyvä optinen säteily sytyttää kohteen. Samankaltainen tapahtumaketju voi myös syntyä tehokkailla LED -valaisimilla ja niistä aiheutuvalla optisella säteilyllä. Säteilyn voimakkuus voi sytyttää räjähdysherkän pöly- tai kaasuseoksen.
Olisikin ensisijaisen tärkeää, että valaisimia valittaessa ja valotehoa tutkiessa, varmistettaisiin myös se, että valaisimen optinen säteily on huomioitu tuotteen suunnittelussa.
Jukolux Oy:n ATEX -valaisin JUKO LX ottaa huomioon optisen säteilyn merkityksen. Erittäin varmat ja tehokkaat High Power LEDit takaavat pitkän käyttöiän ja suuren valomäärän. ATEX tuntemuksen ja optisen suunnittelun tuloksena on syntynyt omat uniikit LED -optiikat, yhteistyössä alan johtavan tekijän LEDilin kanssa.
Kun ATEX -sähkölaitteita sertifioidaan, tulee niiden kotelorakenteet perusstandardin 60079-0 mukaisesti testata iskukestävyyden osalta. Iskutestit tehdään pudottamalla 1kg:n painoinen kuula kotelon mahdollisimman epäedulliseen kohtaan. Isku ei saa aiheuttaa kotelolle minkäänlaista muutosta. Eli kotelon tulee kestää tehty isku. Iskun voima määräytyy käyttötarkoituksen mukaisesti ja tuote voidaan testata joko korkean tai matalan iskuvoiman mukaisesti. Laiteryhmä II valaisimet, valoa läpäisevää osaa lukuunottamatta, testataan joko 4J tai 7J voimalla.
Miksi tähän tulee sitten kiinnittää huomiota? Mikäli valaisin on testattu matalan iskuvoiman mukaisesti, se tulee asentaa huomioiden matalan iskuvoiman luomat lisävaatimukset. Usein tätä ilmaistaan sertifikaatin käyttöehdoilla; ”Tuote tulee asentaa siten, että se suojataan ulkopuolisilta mekaanisilta iskuilta”.
Erityisen mielenkiintoisen tästä tekee se, että mikäli valaisin on testattu korkean iskutestin mukaisesti (eli 7J), mutta sen mukana ei toimiteta esimerkiksi kaapeliläpivientejä ja asiakas tietämättömyyttään asentaa valaisimeen matalan iskutestin mukaisen kaapeliläpiviennin (4J), tuote tulee asentaa kuten sen heikoin komponentti määrää, eli siten, että se suojataan ulkopuolisilta mekaanisilta iskuilta.
Tästä syystä Jukolux Oy:n valaisimet toimitetaan aina soveltuvien kaapeliläpivientien ja sulkutulppien kanssa.