Laadukkaan valaistussuunnittelun avulla voidaan toteuttaa optimaalinen valaistus, joka parantaa teollisuuskohteen tuottavuutta, turvallisuutta ja toiminnallisuutta. Rakennussuunnittelijan / suunnittelutoimiston kokoaman 3D-mallin (tietomalli BIM) käyttö valaistussuunnittelussa on erinomainen ja kustannustehokas menetelmä teollisuuskohteiden valaistussuunnitteluun.
Teollisuuskohteiden valaistussuunnittelun tavoitteena on luoda kohteen vaatimusten mukainen, optimaalinen valaistus. Rakennussuunnittelijan tai suunnittelutoimiston kokoaman 3D-mallin (tietomalli BIM) käyttö valaistussuunnittelussa tuo valaistussuunnitteluun joustavuutta ja säästää aikaa, mikä tuo kustannussäästöjä verrattuna perinteisiin valaistussuunnittelumenetelmiin.
– Kootun tietomallin BIMin avulla luomme visuaalisesti todenmukaisemman, kaikki valaistukseen vaikuttavat häiriötekijät sisältävän 3D-mallin valaistuslaskelmaan teollisuusympäristöstä. Näin voimme tarkastella valaistuksen toimivuutta eri variaatioilla, eri vaihtoehdoilla tai valaisimien sijoittelulla sekä simuloimme erilaisia valaistusratkaisuja (valaisintyyppi, optiikka, yms.), jotta voimme optimoida kohteen valaistuksen, kertoo Jukoluxin tuotekehityspäällikkö Mikko Henttinen.
”Tyhjä” teollisuushalli ei anna todellista kuvaa valaistuksen toimivuudesta, sillä olosuhteet muuttuvat, kun halliin tuodaan tuotantolinjat ja -koneet, kulkutasot ja muut työvälineet. Rakennuksen 3D-mallin (tietomalli BIM) käyttö valaistussuunnittelussa antaa realistisemman kuvan siitä, millainen valaistus tulee olemaan jo ennen kuin valaisimet on asennettu ja toiminnassa.
– Asiakkaalta saatu 3D-malli (tietomalli BIM) yleensä sisältää tilan kaikki elementit, kuten putkistot, säiliöt, tuotantolaitteet ja muut varusteet, jotta voimme sijoittaa oikeanlaiset valaisimet oikeille paikoille. Esimerkiksi kulkutasojen alle jää helposti varjopaikkoja, ellei kohdetta tarkastella huolellisesti, Henttinen sanoo.
Valaistuslaskennassa huomioidaan helppo ja sujuva asennettavuus. Pitkäikäiset, varmatoimiset ja energiatehokkaat valaistusratkaisut tuovat huomattavia kustannussäästöjä myös vähäisemmän huoltotarpeen kautta koko rakennuksen elinkaaren aikana.
Korkealaatuiset LED-valaisimet kestävät pitkään ja säästävät energiaa
Teollisuuskohteissa on vielä käytössä loisteputkivalaisimia, joiden myynti ja maahantuonti on kielletty EU:ssa. Kun vanhojen valaisimien käyttöikä on päättymässä tai tilan käyttötarkoitus on muuttumassa, on hyvä hetki tuoda kohteen valaistus nykypäivään.
– Loisteputkien vaihtaminen LED-valaisimiin hillitsee kustannuksia. LED-valaisimet kuluttavat vähemmän energiaa ja niitä tarvitaan vähemmän kuin loisteputkivalaisimia: yleensä voidaan vähentää uusien valaisimien määrää vanhoihin loisteputkiratkaisuihin verrattuna, kun valotehokkuus on huomattavasti parempi nykyaikaisilla LED-valaisimilla verrattuna vanhoihin loisteputkivalaisimiin, Henttinen sanoo.
Vaativissa kohteissa valaisimien laatuun kannattaa panostaa. Valitsemalla kotimaassa suunniteltuja ja tuotettuja valaisimia asiakas saa tarkkojen laatuvaatimusten mukaisesti valmistetun, korkealaatuisen ja pitkäikäisen valaisimen.
Mietitkö millainen valaistus tukisi parhaiten liiketoimintaasi? Asiantuntijamme kartoittavat kanssasi kohteen tarpeet. Ota yhteyttä Ismoon tai Raineriin:
Ismo Aukee
ismo.aukee@jukolux.fi
+358 500 469204
Rainer Rönnback
rainer.ronnback@jukolux.fi
+358 44 985 2797