Millaisia haasteita kuumien tilojen valaisemisessa on?

Jukoluxin toimitusjohtaja Ismo Aukee istuu työpöydän ääressä ja katsoo kameraan

 

 

Erittäin kuumia tuotantotiloja on muun muassa metalli-, metsä- ja kemianteollisuudessa. Näillä aloilla tyypillisiä kuumia kohteita ovat esimerkiksi terässulatot, kuumavalssaamot, vetytehtaat sekä paperi-, kartonki- ja sellukoneet. Edellä mainituissa tuotantoprosesseissa ympäristön lämpötilat huitelevat 70–80 asteessa. Joissain laitteissa lämpötila kohoaa jopa 100 asteeseen.

 

— Hyvä valaistus on näissä kohteissa tärkeää prosessien sujuvuuden, valvonnan ja tietenkin myös työturvallisuuden takia. Tavallisille LED-valaisimille näin korkeat käyttölämpötilat ovat kuitenkin myrkkyä, Jukoluxin toimitusjohtaja Ismo Aukee kertoo.

 

Purkauslamppuvalaisimien haasteena heikkenevä valontuotto ja korkea energiankulutus

 

Perinteisesti kuumissa kohteissa on käytetty esim. suurpainenatrium- tai monimetallivalaisimia. Tällaisten purkausvalaisimien polttimoissa käytetään elohopean lisäksi eri metallien halideja, esimerkiksi natriumia tai litiumia. Lisäksi purkausputkessa täytekaasuna voi olla argonia, kryptonia tai ksenonia. Polttimokäyttöisten valaisimien pinnat ja valoaukot kuumenevat aina valaisimen päällä ollessa niin kuumiksi, että niitä ei voi koskettaa.

 

— Valaisimet ovat niin kuumia, että tiloissa leijaileva pöly ja lika palavat niihin kiinni. Tämä heikentää valaisimien valontuottoa merkittävästi. Tummuneet valoaukot eivät korjaannu polttimoa vaihtamalla, kuten eivät myöskään käyttöikänsä päässä olevat liityntälaitteet tai polttimoiden kannat. On myös syytä huomioida, että valaistuksen kunnossapitotyöt häiritsevät aina tuotantoa. Lisäksi perinteiset polttimokäyttöiset valaisimet kuluttavat valtavasti energiaa valon tuottamiseen. Voitaneen siis todeta, että nämä valaisimet eivät kuulu nykyaikaiseen tuotantolaitokseen niin rakenteidensa kuin muidenkaan ominaisuuksiensa osalta.

 

LED-valaisimilla säästöjä energiakustannuksiin

 

Perinteisten purkausvalaisimien ongelmat voidaan ratkaista korkealaatuisilla LED-valaisimilla. LED-valaisimet käyttävät valon tuottamiseen merkittävästi vähemmän energiaa, mikä johtaa säästöihin energiakustannuksissa. LED-valaisimet ovat myös purkauslamppuja pitkäikäisempi vaihtoehto – monimetalli- ja suurpainenatriumvalaisimien käyttöikä on joitain kymmeniä tuhansia tunteja, kun taas LED-valaisimella voidaan saavuttaa jopa 100 000 tunnin käyttöikä. Näin säästöjä saavutetaan myös valaisimen elinkaarikustannuksissa.

 

— Huomionarvoista on myös se, että LED-lamput eivät sisällä haitallista elohopeaa tai muita kaasuja, toisin kuin esimerkiksi monimetallilamput.

 

Vanhanmallisten valaisimien käytettävyyttä heikentää myös vuonna 2022 voimaan astunut laajennettu RoHS-direktiivi, jonka myötä EU:n markkinoilta poistuu useita valonlähteitä. Pienoisloistelamput ja loisteputket poistuvat markkinoilta vuoden 2023 aikana.

 

— Voi siis sanoa, että viimeistään nyt on aika siirtyä LED-valaisimiin.

 

Lue Jukoluxin kuumiin tiloihin suunnitellun JUKO ALH -valaisimen ominaisuuksista

Jaa