Vetytalous tulee – oletko valmis?

Vedyn hyödyntäminen teollisuusprosesseissa yleistyy nyt vauhdilla. Suomesta kaavaillaan vetytalouden kärkimaata, sillä vedyn käyttö vähentää energiatuotannon päästöjä ja parantaa energiatehokkuutta. Vedyn täyden potentiaalin valjastamiseksi vaaditaan ja tehdään nyt sekä julkisia että yksityisiä investointeja.

 

Vety on erityisen räjähdysherkkä aine, joten sen kanssa toimiessa tilojen laitevalinnoissa tulee olla huolellinen. ATEX-ympäristöihin soveltumattomat laitteet nimittäin aiheuttavat vetyprosesseissa riskejä työturvallisuudelle ja liiketoiminnalle.

 

Jukolux toimitti Terrafamelle vety-ympäristöihin soveltuvat valaisimet

 

Terrafame on suomalainen monimetalliyhtiö, joka tuottaa nikkeliä, sinkkiä, kobolttia ja kuparia mm. ruostumattoman teräksen tuotantoon, korroosiosuojaukseen ja akkujen valmistukseen. Yritys kehittää puhtaampia ja hiilijalanjälkeä keventäviä toimintatapoja metallialalle, joten energiataloudelliset ratkaisut myös valaisun suhteen ovat yritykselle tärkeitä.

 

—Vanhat valaisimemme olivat tulleet tiensä päähän. Ne kuluttivat paljon sähköä ja vaativat huoltoa säännöllisesti. Valaisimet sijaitsevat korkealla tehdashallin katonrajassa ja niiden alla on paljon laitteita, joten huoltotyöt vaativat aina ison panostuksen ja häiritsivät töitä. Siksi meille oli tärkeää, että uudet valaisimet toimisivat koskemattomina mahdollisimman pitkään, kertoo työnsuunnittelija Pentti Hyvönen.

 

Terrafamen valmistusprosesseissa hyödynnetään vetyä, joten uusilla valaisimilla tuli olla myös IIC kaasuluokitus. Työturvallisuuden takaamiseksi valaisimet eivät saa lämmetä tai tuottaa optista säteilyä. Jukolux toimitti yrityksen tiloihin vaatimusten mukaiset ja ATEX-ympäristöihin sertifioidut JUKO HX-valaisimet.

 

—Jukoluxin kanssa oli helppoa ja tuttavallista toimia. Heillä on aktiivinen ja asiantunteva ote asiakkaan tarpeiden ymmärtämiseen ja niiden täyttämiseen. Arvostamme erityisesti myös sitä, että tuotteet on suunniteltu ja valmistettu Suomessa.

 

Huoltovapaa ja energiataloudellinen valaisinratkaisu

 

JUKO HX valaisimet asennettiin Terrafamen tiloihin vuonna 2019. Valaisimien vertikaaliset jäähdytyssiivet takaavat niiden toiminnan myös erittäin pölyisissä olosuhteissa, joten niiden odotetaan toimivan koskemattomina vielä 15 vuotta.

 

—JUKO HX valaisimet kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä, kuin vanhat valaisimemme eikä niitä ole tarvinnut huoltaa vielä mitenkään. Säästämme valaisimien ansiosta siis niin rahaa, kuin vaivaa. Lisäksi tilan yleisilme ja työturvallisuus on parempi, sillä valo jakautuu tilaan tasaisemmin.

 

Käyttääkö yrityksenne vetyä tai oletteko suunnittelemassa sen käytön aloittamista?

Ota yhteyttä, kun tarvitset apua tilojen turvalliseen valaistussuunnitteluun! Löydät yhteystietomme täältä.

Jaa